דילוג לתוכן

מדידת מרחקים

בכל פעם שאנחנו רוצים לדעת את הגודל או המרחק של משהו, אנחנו צריכים להשוות אותו למשהו אחר. לכן יש צורך במדידה של דברים סביבנו. מדידה עוזרת לנו להבין את העולם סביבנו. אבל איך נחליט למה להשוות? וכיצד נוכל לוודא שכולם משתמשים באותן מידות?

בעבר, אנשים השתמשו בכל מיני יחידות מדידה שונות המבוססות על חלקי גופם, כמו אורך האמה או כף הרגל. אך ככל שהחברה הפכה מורכבת יותר ואנשים החלו לסחור ולתקשר באזורים ותרבויות שונות, התברר כי אנו זקוקים למערכת סטנדרטית יותר.

אחת הדרכים למדוד היא להשוות עצמים לגוף שלנו. לדוגמה, אם אנו רוצים לדעת מה האורך של השולחן – נמתח את זרועותינו ונשתמש בקצות אצבעותינו כיחידת מדידה. השיטה הזו לא מדויקת וכנראה לא עקבית כי לכל אחד יש גוף שונה – כך המדידות שלנו יהיו לא מדויקות.

איך נקבע המטר?

במאה ה-18, מדענים צרפתים החליטו ליצור סטנדרט מדידה אוניברסלי המבוסס על גודל כדור הארץ. הם מדדו את המרחק מהקוטב הצפוני לקו המשווה וחילקו אותו ל10 מיליון חלקים, כאשר את החלקים האלו הם כינו: מטרים.

הצרפתים עשו הרבה עבודה כדי למדוד את המטר במדויק. אך בסופו של דבר הם הבינו שזה עדיין לא נוח במיוחד לשימוש. אז הם המציאו דרך אחרת להגדיר את המטר. הם השתמשו במרחק שהאור נע תוך זמן קצר מאוד (הזמן שעובר האור בריק = 1/299,792,458 שנייה). וככה אנו מגדירים את המטר כיום.

למרות שהמטר הוא כיום יחידת המדידה הסטנדרטית המשמשת ברחבי העולם, הוא לא תמיד קל לשימוש. לדוגמה, זה לא מאוד מעשי למדוד במטרים אורך של נעליים או מקלדת מחשב. לכן אנו צריכים להשתמש ביחידות מדידה קטנות יותר כמו סנטימטרים או מילימטרים. בנוסף – עבור מרחקים גדולים מאוד אנו נשתמש ביחידות שונות כמו יחידה אסטרונומית או שנת אור.

על מנת למדוד דברים במדויק, חשוב שתהיה יחידה סטנדרטית שכולם יסכימו עליה. מה שיעזור לנו לתקשר ולסחור בצורה יעילה יותר, וזה גם מבטיח שהמדידות שלנו מדויקות ועקביות. אז בפעם הבאה שתמדדו משהו, חשבו על היחידה הסטנדרטית בה אתם משתמשים ואיך היא נוצרה.


דוגמאות

דוגמה 1: תרגיל מקורס פיזיקה לכיתה ז’

דוגמה 2: שרה רוצה למדוד את המרחק מביתה לפארק. אורך הצעד של שרה הוא 1 מטר. ולכן שרה ספרה את צעדיה וחישבה שהמרחק הוא 500 מטר.

דוגמה 3: רן רוצה לקנות שולחן טלוויזיה חדש, אך הוא צריך לוודא שהוא יתאים לסלון שלו. הוא מודד את אורך ורוחב החלל באמצעות סרט מדידה, עם סנטימטרים המסומנים עליו. הוא מגלה שהחלל באורך 150 ס”מ ורוחב 80 ס”מ.

דוגמה 4: מריה אופה עוגה וצריכה למדוד את החומרים. היא משתמשת בסט של כוסות מדידה וכפות, שנועדו למדוד כמויות מדויקות של קמח, סוכר ומרכיבים אחרים. זה מבטיח שהעוגה שלה תהיה מדויקת וטעימה!

חוברת פיזיקה לכיתה ז’

התחילו לפתור תרגילים עם החוברת החינמית שלנו לכיתות ז’!