דילוג לתוכן

מרחקים ביקום

מדידת מרחקים במערכת השמש

האם תהיתם פעם איך מדענים מודדים את המרחקים בין כוכבי לכת במערכת השמש שלנו? זה לא שהם יכולים פשוט לקחת סרגל ולמדוד את המרחק, נכון? במקום זאת, מדענים משתמשים ביחידת מדידה מיוחדת הנקראת יחידה אסטרונומית.

יחידה אסטרונומית היא המרחק הממוצע בין כדור הארץ לשמש. במילים אחרות, זה בערך 150 מיליון קילומטרים! אבל למה אנחנו צריכים יחידת מדידה מיוחדת למערכת השמש?

ובכן, תארו לכם שניסיתם למדוד את המרחק בין כדור הארץ למאדים באמצעות מטרים. המספר שיתקבל יהיה מספר ממש גדול, ולא תצליחו להבין מכך כמה רחוקים כוכבי הלכת למעשה נמצאים זה מזה.

לשמש יש מרחק שונה מכל כוכב לכת במערכת השמש שלנו, הנמדד ביחידות אסטרונומיות. לדוגמה, כוכב חמה נמצא במרחק של 0.39 יחידות אסטרונומיות מהשמש, בעוד נפטון נמצא במרחק של 30.06 יחידות אסטרונומיות.

חוברת פיזיקה לכיתה ח’

התחילו לפתור תרגילים עם החוברת החינמית שלנו לכיתות ח’!

הערכת מרחקים באמצעות מדבקות

קחו כמה מדבקות וצאו לאזור מרוצף, כמו מסדרון או חצר. כל ריבוע מייצג יחידה אסטרונומית אחת, ואתם יכולים למקם מדבקות לייצג את השמש וכוכבי הלכת. על ידי מדידת המרחקים בין המדבקות – אפשר לקבל תחושה טובה יותר של המרחקים האמיתיים בין כוכבי הלכת במערכת השמש.

בעוד שמודלים של מערכת השמש יכולים להיות מועילים, הם יכולים גם להטעות בהבנת המרחקים הללו. פעילות המסדרון היא דרך טובה יותר להעריך את המרחקים בין כוכבי לכת.

לסיכום, היחידה האסטרונומית היא יחידת מדידה מיוחדת המשמשת למדידת המרחקים בין כוכבי לכת במערכת השמש שלנו. על ידי שימוש ביחידה אסטרונומית, נוכל להבין טוב יותר את המרחקים העצומים בין כוכבי הלכת וכיצד הם קשורים זה לזה. אז בפעם הבאה שאתם לומדים על מערכת השמש שלנו, זכרו את היחידה האסטרונומית וכיצד היא עוזרת לנו למדוד את המרחקים בין כוכבי הלכת!

מהירות האור

מהירות האור היא נושא מרתק בפיזיקה שסיקרן מדענים במשך מאות שנים. בהתחלה אנשים תהו אם האור זז באופן מיידי או במהירות גבוהה מאוד שלא הצלחנו לזהות. ניסויים מהמאה ה-17 הוכיחו שהאור נע במהירות סופית, אבל רק בעבודתו של האסטרונום הדני אולה רומר הערכנו את מהירותו.

מהירות האור

מהירות האור היא המהירות שבה האור עובר בחלל. בוואקום, מהירות האור היא כ-299,792,458 מטר לשנייה, שהם כמעט 300,000 קילומטרים לשנייה. זו מהירות עצומה! איינשטיין הסביר שאין מהירות גדולה יותר ממהירות האור.

כדי להבין כמה מהר נע האור, דמיינו מכונית שמתקרבת אלינו ממרחק של מאה מטרים. האור שיגיע לכיווננו מהמכונית יגיע אלינו כעבור שליש מיליונית השנייה!

מהירות האור

תרגיל לדוגמה מקורס פיזיקה לכיתה ח’

יחידות אורך לתנועת האור

נוכל גם להגדיר יחידות אורך נוספות לתנועת האור. לדוגמה, המרחק שעובר האור מהשמש לכדור הארץ לוקח כשמונה דקות. אנחנו יכולים להגדיר יחידת אורך שמתאימה למערכת השמש, שהיא דקת אור. דקת אור היא המרחק שהאור עובר בדקה אחת, כלומר 18 מיליון קילומטרים. יתרה מכך, יחידת האורך המתאימה למדידת עצמים שמימיים שלוקח יותר משנה עד שהאור מגיע אלינו היא שנת האור. שנת אור אחת היא המרחק שהאור עובר בשנה, שהוא בערך 9.46 טריליון קילומטרים.

חשוב להדגיש כי שנת אור היא אינה יחידת זמן. זוהי יחידת אורך המודדת את המרחק שעובר האור בשנה אחת. לדוגמה, קוטר הגלקסיה שלנו, שביל החלב, הוא כ-100,000 שנות אור. עוביו הממוצע הוא 1,000 שנות אור. המרחקים האלה הם בלתי נתפסים.

לסיכום, מהירות האור היא נושא מרתק בפיזיקה שמסקרן מדענים במשך מאות שנים. הוא נע במהירות עצומה, ואנחנו יכולים למדוד את תנועתו ביחידות שונות כמו דקות אור ושנות אור. חקר מהירות האור הוביל למספר רב של גילויים ותובנות על טבעו של היקום.