דילוג לתוכן

התמדה

אדם דוחף פסנתר

חוק התנועה הראשון של ניוטון אומר שגוף חופשי ינוע בקו ישר במהירות קבועה. המשמעות היא שאם נדחוף חפץ ואז נפסיק לדחוף אותו, הוא ימשיך לנוע בקו ישר באותה מהירות. זה אולי נראה מוזר מכיוון שאנחנו לא רואים את זה קורה בחיי היומיום שלנו. אם נדחוף פסנתר, למשל, הוא יעצור די מהר ברגע שנפסיק לדחוף אותו.

אבל, אם אנו מסתכלים על הדברים מקרוב, אנו יכולים לראות שתמיד יש כוח כלשהו שמאט את תנועת האובייקט. כשאנחנו דוחפים פסנתר, כוח החיכוך בין הפסנתר לרצפה מאט אותו עד שהוא עוצר.

שימוש בצילום פלאש לניתוח תנועת גופים

כדי להבין כיצד חפצים נעים, אנו יכולים להשתמש בצילומי פלאש כדי לנתח את התנועה שלהם. על ידי צילום תמונות של אובייקט נע במרווחים שונים, אנו יכולים לראות כיצד הוא נע וכיצד תנועתו משתנה לאורך זמן. זה עוזר לנו להבין את מושג ההתמדה, שהוא הרעיון שתנועת האובייקט תימשך אלא אם כן יש כוח שעוצר אותו.

הבנת האופן שבו אובייקטים נעים היא חלק חשוב במדע, וזה יכול לעזור לנו להסביר דברים רבים שקורים בעולם סביבנו. על ידי הכרה בתפיסות השגויות שלנו ושימוש בכלים כמו צילום פלאש כדי לעזור לנו להבין תנועה, אנו יכולים להפוך למדענים טובים יותר ולהבין טוב יותר כיצד העולם עובד.

האם נוכל לגרום לגוף להמשיך לנוע במסלול מעגלי?

נתחיל לחשוב על מה שקורה כשאנחנו משחררים חפץ שנע במסלול מעגלי. הוא נע בקו ישר, נכון? אבל מה אם היינו שומרים על האובייקט הזה לנוע במעגל במשך זמן רב? האם הוא יתרגל לתנועה המעגלית וימשיך לנוע במסלול מעגלי גם אחרי שנשחרר אותו?

יש למעשה ניסוי המדגים רעיון זה באמצעות אבן קשורה למיתר. אם נסובב את האבן סביב מעגל על המיתר פעמים רבות ואז נשחרר אותה, היא תעוף בקו ישר.

עם זאת, לניסוי זה יש כמה בעיות. ראשית, זה מסוכן לנסות בבית כי האבן עלולה לעוף ולפגוע במישהו. כמו כן, כוח הכובד מקשה לדעת אם האבן באמת נעה במעגל או אם היא מתחילה לנוע בקו ישר.
אז בעוד שניסוי זה יכול לעזור לנו לחשוב על הרעיון של תנועה מעגלית, עלינו להיזהר ולמצוא דרכים בטוחות יותר לחקור רעיונות אלה. זכרו, המדע עוסק בשאלת שאלות ומציאת תשובות בצורה בטוחה ואחראית!

זיקוקים

האם אי פעם הייתם בכיתה והוסחה דעתכם על ידי זיקוקים בחוץ? אבל במקום רק להתפעל מהזיקוקים, אנו יכולים למעשה ללמוד מהם!

אחת הדרכים ללמוד מזיקוקים היא ללמוד כיצד הם יוצרים שובלי אורות וניצוצות. על ידי שימוש בזיקוק יום הולדת, אנו יכולים לסובב אותו במהירות ולצפות בכיוון בו היוצאים הניצוצות. גלי האור והניצוצות יצאו בקו ישר.

אנו יכולים ללמוד הרבה על האופן בו גופים נעים בקו ישר בהיעדר השפעות חיצוניות. זהו חלק מהותי מ”חוק ההתמדה”, המתייחס לכיוון התנועה. המשמעות היא שגוף חופשי שומר על כיוון התנועה שהיה לו ממש ברגע הניתוק, שהוא כיוון המשיק בנקודת הניתוק.

אופניים

לצורך הבנת חוק ההתמדה, בואו ניקח דוגמה נוספת – אופניים. אם אתם רוכבים על אופניים במהירות קבועה, ואתם עוצרים בפתאומיות, אתם תרגישו שאתם נזרקים קדימה. אבל מנקודת המבט של צופה העומד בצד הדרך, אתם עדיין נעים במהירות קבועה. זה האופניים שהאטו או עצרו.

אותו דבר קורה כאשר מכונית פתאום בולמת או מאיצה. הנוסעים מרגישים שהם נזרקים קדימה או אחורה, אך מנקודת המבט של צופה העומד בצד הדרך, המכונית היא זו שמאטה או מאיצה. זו הסיבה שחשוב ללבוש חגורת בטיחות במכונית, כך שלא תיפגעו כאשר המכונית פתאום נעצרת.

אך האם ידעתם שההתמדה חלה גם על חפצים במנוחה? נניח שיש מולכם שולחן עם כלים עליו. בדרך כלל, אם תמשכו את המפה, הכלים ייפלו. אבל אם תעשו זאת במהירות ובמיומנות הנכונה, אתם יכול לשלוף את המפה, וכלים יישארו במקום. זה בגלל מושג ההתמדה במנוחה.

גלילאו גלילאיי

מדענים לומדים התמדה מזה זמן רב. אחד המדענים המפורסמים ביותר שלמדו התמדה היה גלילאו. הוא השתמש בדוגמה של כדור שמתגלגל במישור נוטה כדי להראות כי חפצים בתנועה נוטים להישאר בתנועה. הוא טען שאם אין חיכוך או כוחות אחרים הפועלים על הכדור, הכדור היה ממשיך להתגלגל לנצח.

אז מדוע התמדה חשובה? ובכן, זה עוזר לנו להבין איך הדברים נעים ומתנהגים. זה גם עוזר לנו לפתח מיומנויות כמו התמדה, שמשמעותה להמשיך לנסות גם כאשר הדברים קשים.

לכן, בפעם הבאה שאתם על אופניים או במכונית, זכרו את מושג ההתמדה. ואם אי פעם מתחשק לכם לוותר על משהו, זכרו שההתמדה חשובה, ובהתמדה אתם יכולים להשיג דברים נהדרים!


דוגמאות

דוגמה 1: דמיינו שאתם דוחפים מכונית לאורך שולחן. כשאתם מפסיקים לדחוף את המכונית היא תיעצר, מדוע?

פתרון: זה קשור לחוק הראשון של ניוטון, הקובע כי חפצים יישארו במנוחה או בתנועה אחידה בקו ישר אלא אם כן יפעלו על ידי כוח חיצוני. מכונית הצעצוע מפסיקה לנוע בגלל כוח חיכוך הפועל כנגד תנועתה.

דוגמה 2: אדם זורק כדור באוויר ותופס אותו. מדוע הכדור חוזר לידו של האדם?
פתרון: שוב, זה קשור לחוק הראשון של ניוטון. הכדור נע בקו ישר עד שהוא פועל על ידי כוח המשיכה, אשר מושך אותו חזרה לכיוון האדמה.

חוברת פיזיקה לכיתה ז’

התחילו לפתור תרגילים עם החוברת החינמית שלנו לכיתות ז’!

דוגמה 3: אדם על סקייטבורד נע לאורך משטח שטוח. מדוע האדם ממשיך לנוע גם אחרי שהוא מפסיק לדחוף עם הרגליים?
פתרון: שוב, זה קשור לחוק הראשון של ניוטון. האדם ימשיך לנוע בגלל אינרציה, שהיא הנטייה של אובייקט להתנגד לשינויים במצב תנועתו.

דוגמה 4: מדוע אסטרונאוטים בחלל מרחפים?
פתרון: החוק הראשון של ניוטון חל גם בחלל. אסטרונאוטים מרחפים מכיוון שאין כוח משיכה למשוך אותם לעבר האדמה. בהיעדר כוח המשיכה, חפצים יישארו במנוחה או במצב של תנועה אחידה.