נילס בוהר: האיש שהבין את האטום
נילס בוהר היה פיזיקאי דני, שהוביל את המהפכה הקוונטית במאה ה-20. עבודתו שינתה באופן יסודי את הבנתנו את העולם המיקרוסקופי, והיא מהווה עדיין את הבסיס לכל הפיזיקה המודרנית.
ילדות ונעורים
נילס בוהר נולד ב-7 באוקטובר 1885 בקופנהגן, דנמרק. הוא גדל במשפחה אקדמאית, אביו היה פרופסור לפיזיולוגיה ואמו הייתה בתו של פרופסור לחינוך. בוהר גילה עניין מוקדם במדע, והוא החל ללמוד פיזיקה באוניברסיטת קופנהגן בגיל 17.
כבר בגיל צעיר, בוהר הראה את כישרונו המתמטי והפיזיקלי. הוא היה תלמיד מצטיין באוניברסיטת קופנהגן, והוא סיים את לימודיו בהצטיינות בשנת 1911.
המודל האטומי של בוהר
לאחר סיום לימודיו, בוהר נסע לאנגליה ללמוד אצל ארנסט רתרפורד, אחד הפיזיקאים הבולטים באותה תקופה. רתרפורד היה חלוץ במחקר האטום, והוא גילה שהאלקטרונים מקיפים את הגרעין האטומי.
בוהר היה מושפע מאוד מעבודתו של רתרפורד, והוא החל לחשוב על דרך להסביר את התנהגותם של האלקטרונים סביב הגרעין. בשנת 1913, בגיל 28, פרסם בוהר מודל חדש של האטום.
המודל של בוהר הציע שהאלקטרונים מקיפים את הגרעין ברמות אנרגיה ספציפיות, בדומה לנגני תזמורת המנגנים בתווים מסוימים. המודל של בוהר הסביר בהצלחה את הקווים הספקטרליים של מימן, והוא מהווה עדיין את הבסיס לכל המודלים האטומיים המודרניים.
חוברת פיזיקה לכיתה ז’
התחילו לפתור תרגילים עם החוברת החינמית שלנו לכיתות ז’!
מכניקת הקוונטים
בוהר המשיך לפתח את עבודתו על האטום, והוא הפך לאחד מהדמויות המרכזיות בפיתוח מכניקת הקוונטים. מכניקת הקוונטים היא תאוריה פיזיקלית המתארת את התנהגותם של חלקיקים בעולם המיקרוסקופי. התאוריה הקוונטית סותרת את חוקי הפיזיקה הקלאסית, והיא מהווה את הבסיס לכל הפיזיקה המודרנית, כולל פיזיקה של חומרים, פיזיקה אטומית ופיזיקה גרעינית.
בוהר תרם רבות לפיתוח מכניקת הקוונטים. הוא הציע מספר רעיונות חדשניים, כולל:
- הקוונטיזציה של האנרגיה: בוהר הציע שהאלקטרונים יכולים להקיף את הגרעין רק ברמות אנרגיה קבועות.
- העיקרון של הקוונטיזציה של התנע: בוהר הציע שהתנע של חלקיק קוונטי יכול להיות רק מספר שלם של פעמים פי קבוע פלאנק.
- העיקרון של ההתאמה: בוהר הציע שהקווים הספקטרליים של האטום נוצרים כאשר האלקטרונים עוברים בין רמות אנרגיה שונות.
תרגיל מקורס פיזיקה לכיתה ז’
פרשנות קופנהגן
בוהר פיתח גם את פרשנות קופנהגן למכניקת הקוונטים. פרשנות זו מדגישה את האופי ההסתברותי של התנהגות חלקיקים קוונטיים. לפי פרשנות זו, לא ניתן לדעת בוודאות את מיקום ומהירות חלקיק קוונטי בו זמנית.
מנהיגות במכון נילס בוהר
בשנת 1921 ייסד בוהר את המכון לפיזיקה תיאורטית באוניברסיטת קופנהגן. המכון הפך למרכז עולמי לפיזיקה תיאורטית, והוא משך אליו מדענים מובילים